NASM Chapter 1 Fundamentals of Human Movement Science Practice Test

1: A proprioceptively enriched environment challenges an individual’s
Internal balance and stabilization
Maximum cardiac output
Maximum strength capabilities
Hypertrophy gains

Answer: Internal balance and stabilization

2: The OPT model is broken into which three levels?
Endurance, hypertrophy, and power
Fat loss, strength, and hypertrophy
Strength, cardiorespiratory, and nutrition
Stabilization, strength, and power

Answer:  Stabilization, strength, and power

3: The power training level of the OPT model strives to MOST improve
Hypertrophy
Rate of force production
Muscular endurance
Stabilization strength

Answer: Rate of force production

4: Which phases of training comprise the strength level of the OPT model?
Strength-endurance training, hypertrophy training, maximal strength training
Stabilization-endurance training, strength-endurance training, hypertrophy training
Hypertrophy training, maximal strength training, power training
Stabilization-endurance training, strength-endurance training, power training

Answer: Strength-endurance training, hypertrophy training, maximal strength training
5: Which phase of the OPT model supersets a barbell bench press with a medicine ball chest pass?
Maximal-strength training
Strength-endurance training
Power training
Stabilization-endurance training

Answer: Power training
6: Obesity is a condition of being considerably overweight and refers to a person with a body mass index (BMI) of
Less than 18.5
Between 18.5 and 24.0
Greater than 30
Between 25 and 29.9

Answer: Greater than 30
7: A healthy total cholesterol level is
Between 210-220 mg dL
Less than 200 mg/dL
Between 240-260 mg dL
Greater than 300 mg dL

Answer: Less than 200 mg/dL
8: Of the leading causes of death in the United States, _____ was caused by cardiovascular disease and cancer, and nearly 80% of these deaths could have been prevented if a healthy lifestyle was followed.
0.77
0.97
0.37
0.57

Answer: 57
9: At present _____ of Americans older than age 20 are overweight, and of these, 34%, which equates to approximately 72 million Americans, are obese.
0.66
0.36
0.56
0.46

Answer: 66

10: Type 2 diabetes is associated with obesity, particularly abdominal obesity, and accounts for ______ of all diabetes.
70 to 75%
40 to 45%
90 to 95%
50 to 55%

Answer: 90 to 95%

11:What is the body’s ability to sense the relative position of adjacent parts of the body?

Answer: Proprioception

12: Which is not one of the components of the Human Movement System?
1.Nervous System.
2.Integrative Function.
3. Muscular System.
4. Skeletal System.

Answer: Integrative Function

13: The Combination and interrelation of the nervous, muscular and skeletal systems is known as what?

Answer: Human Movement System

14: A Muscle contracting when it is stretched too far is an example of which type of function?

Answer: Motor Function

15: The ability of the nervous system to sense changes in either the internal or external environment. Is an example of which function?

Answer: Sensory function (Nervous system

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s